ПРЯНОСТІ

енциклопедія

КАЛУФЕР. КАМЕЛІЯ

Меню сайту

КАЛУФЕР

Tanacetum balsamita L.

Канупер, кануфер, бальзамічна рябинка, сарацинська м'ята - багаторічна трав'яниста рослина із сімейства сложноцветных, висотою буває навіть до півтора метрів, зовні схоже на пижмо; відрізняється від неї особливим приємним 'бальзамічним' ароматом. Батьківщиною калуфера вважають Малу Азію. Виростає в дикому виді на півночі Ірану, у країнах Малої Азії, Південної Європи, у країнах СНД. Розводиться як городня культура, особливо в Україні. Раніше повсюдно ріс у садах і городах, і до середини минулого сторіччя вважався однієї з основних європейських і російських пряностей. Однак у цей час, на жаль, незаслужено забутий. Касторовое масло

Як пряність використовується верхня третина рослини, найбільш ніжні листки й бутони, молоді стебла. Калуфер збирають до цвітіння, у липні (пора цвітіння наступає в серпнісвересні).

Калуфер містить ефірне масло в надземній частині рослини; зміст ефірного масла - порядку 0,5%. Це жовта рідина із пряним заходом, використовується в харчовій і парфюмерно-косметичній промисловості. Of allpoker sites the poker rule is the leading providing the instructions for gambling.

У якості пряності використовується порошок трави калуфера, яким приправляють солодкі блюда, десерти, кондитерські вироби; його також закладають у домашнє пиво й квасы.

На листах калуфера можна наполягати маслинове масло, яке здобуває своєрідний приємний смак і аромат. Його ще називають 'бальзамним маслом'; воно має сильну антисептичну дію. cheap auto insurance

Молоді листи й стебла калуфера в невеликих кількостях використовуються в салати, м'ясні й рибні супи, овочеві блюда. У сиром і сухому виді можуть бути використані в рибній промисловості, а також при солінні й маринуванні

КАМЕЛІЯ ЭВГЕНОЛЬНАЯ

Camellia sasanqua

Чагарник висотою до 2,5 м з вічнозеленими глянсуватими листами, покритими восковим нальотом. Квітки великі, рожеві або білі.

Ефірне масло накопичується в листах у вигляді гликозида. Після попередньої ферментації листів виділяють 1% ефірного масла, основним компонентом якого є эвгенол ( до 95%). Ефірне масло камелії по якості не уступає гвоздиковому маслу, що добувається із гвоздикового дерева.

Эвгенол використовується в харчовій промисловості при виготовленні різних консервів і в якості ароматичної пряності, а також є сировиною для одержання ваніліну

  • НА СЛУЖБІ В ЛЮДИНИ
  • ОПИС, ХАРАКТЕРИСТИКА, ВИКОРИСТАННЯ
  • АИР БОЛОТНИЙ
  • АЙВА
  • АКАЦІЯ БІЛА. АНГЕЛИКА
  • АНІС
  • АСАФЕТИД
  • БАДЬЯН
  • ВАСИЛЬОК ЗВИЧАЙНИЙ
  • БАМИЯ. БАРБАРИС. ЧОРНОБРИВЦІ
  • БЕДРЕНЕЦ КАМНЕЛОМКИЙ
  • БЕРГАМОТ. БУЗИНА ЧОРНА
  • БОРЩІВНИК. БРУСНИЦЯ
  • ВАНІЛЬ
  • ВОЛОШКИ. ВЕРБЕНА ЛІКАРСЬКА
  • ГВОЗДИКА
  • ВИТЕКС СВЯЩЕННИЙ. ГЕРАНЬ. ГОРЕЦЬ
  • ГІРЧИЦЯ
  • ГІРЧИЦЯ СИЗА
  • ГРАВІЛАТ МІСЬКИЙ
  • ГРАНАТ. БУРКУН СИНІЙ
  • ОМАН. ДЖОНДЖОЛИ
  • ДУБРОВНИК ЧАСНИКОВИЙ. МАТЕРИНКА
  • ЗВІРОБІЙ
  • ЗИЗИФОРА
  • ЗМЕЕГОЛОВНИК. ЗУБРІВКА
  • ІМБИР
  • ИССОП
  • КАДИЛО САРМАТСЬКЕ. КАЛГАН
  • КАЛЕНДУЛА
  • КАЛУФЕР. КАМЕЛІЯ
  • КАПЕРСИ
  • КАРДАМОН
  • КАРДОБЕНЕДИКТ. КАСАТИК. КМИН
  • КЕРВИЛЬ
  • КОЛБА. КОЛЮРИЯ. КРЕСС ВОДЯНОЙ
  • КОРІАНДР
  • КОРИЦЯ
  • КОТОВНИК. КОРИЧНИК. КРАСИВОТЫЧИНОЧНИК
  • КРЕСС
  • КУРКУМА
  • ЛАВАНДА
  • ЛАВР
  • ЛИПА. ЛОФАНТ ГАНУСОВИЙ
  • ЛАВРОВИШНЯ. ЛИМОННИК. ЛУК
  • ЛЮБИСТОК
  • МАЙОРАН
  • МАЛАГЕТТА. МАСЛИНИ
  • МЕЛІСА. МИРТ
  • МИГДАЛЬ. МОРКВЯНИК
  • ЯЛОВЕЦЬ
  • МОНАРДА
  • МУСКАТНИЙ КОЛІР. МУСКАТНИЙ НАСТ
  • МУСКАТНИЙ ГОРІХ
  • М'ЯТА
  • КРАСОЛЯ. НИГЕЛЛА. НІГТИКИ
  • ОГІРКОВА ТРАВА
  • ВІВСЯНИЙ КОРІНЬ. КУЛЬБАБА
  • ГОРІХИ
  • ПАСТЕРНАК
  • ПЕРВОЦВІТ. ПЕРЕЦЬ
  • ПЕТРУШКА
  • ПИЖМО
  • ПОЛИНЬ

  • UA DE ES BY FR EN
     
    fr en by de es ua